Populaire gitaardocenten

Alles bekijken

gitaar en gitaarlesGitaar en gitaarles

 

De geschiedenis van de gitaar en de gitaarles
De geschiedenis van de klassieke gitaar en de klassieke gitaarmuziek loopt terug tot de 9e eeuw. Er is een afbeelding gevonden van een gitaar - achtig instrument waar snaren op zaten en wat met de vingers geplukt moest worden, zoals de hedendaagse gitaar.
De elektrische gitaar is natuurlijk veel minder oud en er werden vooral natuurlijke materialen gebruikt voor de gitaren van die tijd. Een gitaar is een muziekinstrument met een hals waar fretten op zitten, een platte houten klankboord, ribben en een platte achterkant ook zijn de zijkanten gebogen. De naam gitaar wordt vaak aan verschillende instrumenten toebedeelt vanaf de 12e eeuw en dan met name in Europa en later pas in Amerika. De gitaar kwam dus pas later tot ontwikkeling in Amerika. De gitaren uit de 12e eeuw stammen af van de oude gitaren uit Centraal Azie en India. In Azie en India heeft de ontwikkeling van de gitaren ook niet stil gestaan en daar zijn de Tanbur en de citar tot ontwikkeling gekomen. Het oudste voorbeeld van de gitaar is een 3000 jaar oud beeldje.

 

Gitaar tegenwoordig

De moderne gitaar heeft natuurlijk wat veranderingen ondergaan. De materialen zijn beter geworden, de snaren zijn veranderd en de gitaar is in zijn geheel een beter muziek instrument geworden.

 

De verschillende soorten gitaren

Er zijn natuurlijk veel verschillende soorten gitaren en je kan niet op alle gitaren leren spelen. Jouw gitaarles zal waarschijnlijk op een klassieke gitaar gegeven worden maar je kan vaak ook elektrische gitaar leren spelen! Hieronder vind je een beschrijving van een aantal van de gitaren.

Klassieke gitaar of Spaanse gitaar. Een gitaar met nylon snaren (vroeger darmsnaren) en de bassnaren met metaalomsponnen zijdevezels.
Flamencogitaar is iets lichter gebouwd dan de klassieke gitaar, heeft een wat kleinere klankkast, die bovendien ongeveer 1,5 cm minder diep is. Daarbij heeft de flamencogitaar een dunner bovenblad waardoor ze een harder en wat scherper geluid heeft, maar korter doorklinkt. Bovendien worden vaak high tension snaren gebruikt; hierdoor krijgt de klank een feller geluid vergeleken met het geluid dat ontstaat wanneer men low tension snaren gebruikt. Deze laatste worden gewoonlijk op klassieke gitaren gelegd en laten het instrument zo voller klinken. De flamencogitaar wordt vrijwel uitsluitend in Flamencomuziek gebruikt. Bekende bouwers van Flamencogitaren zijn Conde Hermanos en Ramirez.

 

Elektrisch gitaar leren spelen

Elektrische gitaar: elektrische gitaren hebben een massieve kast, en brengen nauwelijks geluid voort zonder versterker. Elektromagnetische opnemers zetten de trilling van de stalen snaren om naar elektrische signalen die via een kabel of zender worden doorgegeven naar een versterker. Deze gitaar wordt veel gebruikt in de blues en de rock 'n' roll, en daarnaast in genres als metal, ska, punk, rock en hardrock. Vaak hebben deze gitaren harde kleuren en er bestaan ook hele dure modellen van. Wil je elektrisch gitaarleren spelen? Dat kan vaak bij de zelfde gitaarleraar. Je moet dan wel een versterker aanschaffen naast je gitaar.
Jouw gitaardocent kan je hier natuurlijk meer over vertellen en mocht je eerst beginnen met gitaarles op een klassieke gitaar dan kun je later altijd nog overstappen naar de elektrische gitaar! De gitaarlessen voor de verschillende gitaren zijn natuurlijk niet hetzelfde maar de techniek lijkt zeker op elkaar!

 

Elektrische basgitaar leren spelen

Elektrische basgitaar: Een instrument dat erg lijkt op de elektrische gitaar. Verschillen zijn de toonhoogtes die het instrument voortbrengt en het aantal snaren. De basgitaar brengt lagere toonhoogtes voort en bestaat doorgaans uit 4 snaren; soms echter uit 5 of 6. De stemming van laag naar hoog is E-A-D-G. Bij 5-snarige basgitaren is er een B toegevoegd die onder de E zit qua toonhoogte. Het gebruik van een basgitaar is ongeveer hetzelfde als bij de elektrische gitaar. In jazz, blues, folk, country wordt, als er een basinstrument aanwezig is, meestal een contrabas gebruikt. Een contrabas is, in tegenstelling tot een gitaar, weer lastig te vervoeren! Een contrabas is heel erg groot en past waarschijnlijk maar net in jouw auto. Een gitaar neem je natuurlijk veel makkelijker mee naar gitaarles!

 

Akoestische basgitaar leren spelen

 

Akoestische basgitaar: instrument, sterk gelijkend op normale akoestische gitaar. Verschillen tussen de basgitaar en de gewone gitaar zijn: toonhoogte van akoestische basgitaar is minstens een octaaf lager lager dan van gewone gitaar; meestal zijn er slechts 4 snaren; de klankkast is dieper, langer en breder dan de klassieke of zelfs CW-gitaar. Bovendien is het geluid, zeker wanneer onversterkt wordt gespeeld, wat zwak. Soms ziet men fretloze uitvoeringen, wat het zelf maken van het geluid mogelijk maakt.
Prepared gitaar: de prepared gitaar is een gitaar waarvan het timbre veranderd wordt door diverse voorwerpen op of tussen de snaren van het instrument te plaatsen. Deze vorm van gitaar bespelen wordt vaak toegepast in de moderne muziek. Het is geeft de gitaar een bijzondere klank en je kan het zelf ook uitproberen tijdens je gitaarles. Jouw gitaardocent vertelt je graag meer over de gitaar en over de prepared gitaar.
Baritongitaar is een hele lage variant van de gewone gitaar en het is een bijzonder instrument. Wil je basgitaar leren spelen? Overleg dit dan even met een van de gitaardocenten op Lesgezocht.nl. Vaak kunnen zij jouw basgitaarles geven of weten ze een medemuzikant die jou basgitaar kan leren spelen.

 

Gitaarles en het conservatorium

De gitaar wordt natuurlijk door veel mensen bespeeld en er bestaat zelfs een conservatorium opleiding voor gitaar. Je kan dan kiezen of je gitaardocent wil worden en dus gitaarlessen wil gaan gegeven of dat je wellicht jazzgitaar wil studeren en dan gitaarles in de jazzstijl wil geven. Natuurlijk kun je ook klassiek gitaar studeren en in Tilburg kun je aan de Rock academie ook rock-gitaar leren spelen!

 

Een conservatorium opleiding voor gitaarles - docent duurt 4 jaar en je kan daarna nog doorstuderen. Er zijn in Nederland veel conservatoria en op bijna alle conservatoria kun je gitaar studeren. Wij hebben bijvoorbeeld conservatoria in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Tilburg, Zwolle en Maastricht. Het conservatorium van Amsterdam staat heel hoog aangeschreven voor bijna alle instrumenten en wanneer je gitaarles gaat volgen van een gitaardocent die op het conservatorium van Amsterdam heeft gestudeerd weet je bijna zeker dat je een goede gitaarleraar of gitaarlerares aan de haak hebt geslagen.

 

Hoe lang duurt gitaarles?

Jouw gitaarles duurt waarschijnlijk 30 minuten per keer en je heb een keer in de week gitaarles. Voordat je naar gitaarles gaat moet je natuurlijk de hele week oefenen. Het is belangrijk elke dag even te studeren en niet alleen op de dag van je gitaarles alles even door te nemen. Je kan om thuis goed te kunnen oefenen een standaard kopen waarop je jouw gitaarmuziek kan zetten. Ook is het fijn om een gitaarbankje te hebben voor onder je voet tijdens het gitaar spelen. Ieder gitaardocent kan je helpen bij het zoeken naar een goede gitaar, gitaarbank of muziekstandaard.

 

Muziekboeken voor gitaarles

Muziekboeken zijn er voor gitaarles natuurlijk in overvloed. Misschien heeft jou eigen gitaardocent zelf wel een gitaarles - boek geschreven? Wil je een speciaal liedje spelen op je gitaar? vraag het dan aan je gitaardocent, vaak kan hij of zij je helpen met het vinden van de noten. En wanneer je naar het conservatorium gaat kun je later ook zelf gitaarliedjes schrijven.
Lesboeken voor gitaarles zijn er dus genoeg en soms mag je ze lenen van jouw gitaardocent. Koop een mooie rugzak waar jouw muziek in kan zodat je boeken niet nat worden mocht het onderweg naar gitaarles in eens gaan regenen! Ook jouw gitaar heeft een hoes nodig!

 

Het kopen van een gitaar voor gitaarles

Het kopen van een gitaar is nog best wel lastig! Er zijn honderden winkels die gitaren verkopen en het is vaak slim om je gitaarles - docent mee te nemen naar een winkel. Alle gitaardocenten op Lesgezocht.nl helpen je graag bij het zoeken naar een goede gitaar voor jouw gitaarles! Gitaarles volgen is leuk en goed voor je ontwikkeling, daarnaast is het vaak mogelijk om de gitaarles samen met een vriend of vriendin te volgen. De gitaarlessen worden dan aan jullie samen gegeven. Tijdens jouw gitaarles speel je meestal op jouw eigen gitaar maar de gitaardocenten vertellen je daar graag meer over tijdens je eerste (proef) gitaarles!

 

Gitaarles van een gediplomeerde gitaarleraar of gitaarlerares

Wil jij gitaarles volgen in bijvoorbeeld Amsterdam? Dan ben je op Lesgezocht.nl aan het goede adres. Op onze website vind je alle gitaardocenten in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam of waar jij dan ook woont. Je kan vaak een proef- gitaarles aanvragen of een gitaarles - knipkaart kopen om te kijken of gitaarles iets voor jouw is! Wil je meer weten over de gitaar, gitaarles of over de gitaardocenten? Neem dan contact op met een van onze gitaardocenten op Lesgezocht.nl! Wil je meer weten over ons of heb je een andere vraag? Klik dan op deze link en je krijgt altijd bericht van ons terug! Ik wil gitaarles maar heb nog een vraag!

 

Alle gitaardocenten verzameld

Wij hebben, om het makkelijk te maken, alvast alle gitaarles - docenten voor je verzameld! Gitaarlesdocenten Nederland

Wij wensen jou alvast veel plezier tijdens je gitaarles!