Zangdocent gezocht!

Leren zingen? Dat leer je op zangles!

Zang en zangles (klassiek, jazz en pop)

Zangkunst of zingen is muziek maken met de menselijke stem door woorden of andere klanken (lettergrepen of onzinklanken) op verschillende toonhoogten uit te spreken volgens een bepaalde melodie. Als geen woorden worden geproduceerd maar de stem met gesloten lippen wordt gebruikt om een melodie te maken noemt men dat neuriën. Zingen kan men alleen doen (solozang) of met anderen (koorzang). Vaak wordt met instrumentale begeleiding gezongen, wanneer geen begeleiding aanwezig is noemt men dat a capella. In de zangkunst bestaan er veel verschillende stijlen. Je kan dus ook veel verschillende zanglessen krijgen.

 

Klassiek: Zangles

De eerste is klassieke zangles. Deze klassieke zangstijl is heel bekend en is ook de stijl die bijvoorbeeld in opera’s gezongen wordt. Deze zanglessen hebben verschillende onderdelen zoals het 'inzingen’ waarbij je je zangstem op warmt en verschillende zang oefeningen doet. Daarna zijn er verschillende zang etudes die je trainen in bepaalde onderdelen van de zangkunst. In een klassieke zangles is er zeker ruimte voor alle grote klassieke en romantische werken voor bijvoorbeeld zang en piano of zang en klein ensemble.

Klassieke zangstukken
De werken voor klassiek zang en piano zijn heel erg beroemd en worden vaak uitgevoerd. Het is natuurlijk leuk om naar deze zangconcerten te gaan kijken. Klassieke zangles is er ook voor de operawerken. Operazang is een bijzonder onderdeel van de klassieke zang en er komt veel toneel en dramatiek kijken bij operazang. Je zangleraar of zanglerares zal je tijdens de lessen altijd begeleiden op piano en veel zangoefeningen voor doen. Waarschijnlijk heeft jou zangleraar of zanglerares oook veel gezongen in verschillende stijlen zoals operazang of klassieke zang. Jouw zangdocent zal je er graag meer over vertellen. Natuurlijk krijg je van jou zangleraar of zanglerares ook veel tips over het verzorgen van je keel en leer je natuurlijk een goede techniek.

 

Zangles en zangconcoursen

Als je heel goed bent als zanger of zangeres kun je natuurlijk deelnemen aan zangconcoursen en je kan samenwerken met een pianist.
Een andere zangstijl is jazz-zang. Deze zangles begint het zelfde als de klassieke zangles met inzing oefeningen maar daarna ga je natuurlijk over op de jazzschema’s. Jazz-zang is veel losser als klassieke zang en vaak kan je samen met een bandje optreden en oefenen.
Voor de jazz-zang zijn er verschillende conservatoria die een opleiding bieden en jouw zangleraar of zanglerares zal je veel over deze opleidingen kunnen vertellen en je eventueel zelfs voorbereiding op een toelating aan het conservatorium.
Voor de klassieke zang zijn er natuurlijk ook heel veel opleidingen aan de conservatoria en ook hierover zal jouw zangdocent meer weten en kunnen vertellen tijdens de zangles.

 

Jazz zangles

Naast jazz-zang en klassieke zang is er ook nog popzang. Hier leer je popliedjes zingen en als je ook piano kan spelen kun je je zelf begeleiden. Popliedjes zijn er in veel soorten en met de keus voor een popliedje kan je zangleraar of zanglerares.
Wanneer je een opleiding tot klassiek zangers genoten hebt kun je ook in een koor gaan zingen. De koren zingen veel verschillende werken en bestaan uit verschillende stemmen.
Je kan ook zingen in een a capella koor, daar zit geen muzikale begeleiding bij. Maar de meeste koorwerken hebben wel een mooie orkestbegeleiding voor de koorzangers.
Als je net begint met zingen kun je vaak ook al in een plaatselijk koor gaan zingen soms moet je audititie doen om in het koor te mogen zingen en soms ook niet.

Jouw zangleraar of zanglerares kan je veel vertellen over de verschillende koorwerken en de goede componisten die deze koorwerken geschreven hebben.
Mocht je later zang gaan studeren aan het conservatorium dan krijg je daar ook lessen in het begrijpen van de teksten van de zangstukken. Je leert dan teksten te verklaren en goed de zangteksten te begrijpen.
Als zanger of zangeres zing je vaak in verschillende talen zoals Duits, Frans, Engels of Italiaans.
Het kan ook gebeuren dat je in een modern zangstuk een zangpartij mag zingen die geen herkenbare klanken bevat en enkel nieuwe, moderne klanken in de zangwereld.
Je zal tijdens je zangles leren dat er verschillende zangstemmen zijn. Als vrouw ben je meestal een sopraan of alt zanger en als man ben je meestal een tenor of bas.

 

Klassieke zangles volgen?

Klassieke zangles is niet iets waar veel jongens voor kiezen maar de mannen zijn wel heel erg gewild in de Nederlandse koren omdat er een groot te kort bestaat aan goede mannelijke zangers.
Natuurlijk kun je als man ook popliedjes leren zingen of jazz-zanger worden!
Zanglessen kunnen dus worden gegeven op allerlei locaties en je hebt geen instrument nodig. Het is wel handig als je piano kan spelen en jezelf kan begeleiden en ondersteunen tijdens het zingen.
Ook voor de jazz-zanglessen of klassieke zanglessen is het handig op piano te kunnen spelen.
Natuurlijk moet je ook noten kunnen lezen voordat je aan zanglessen begint maar het kan ook zijn dat de zangleraar of zanglerares je noten kan leren lezen.

Zangles van een gediplomeerde zangleraar of zanglerares

Wil je zangeres of zanger worden of wil je meer weten over zangles? Neem dan contact op met de zangdocenten van Lesgzocht.nl.

De docenten vertellen je graag meer over de zanglessen in alle stijlen en methodes. Daarnaast kun je tijdens je zangles ook allerlei vragenstellen over de zangkunst of de muziek.

Overzicht:

Zangles Amsterdam

Zangles Den Haag

Zangles Eindhoven

Zangles Utrecht 

Zangles Rotterdam

 

Zanglessen volgen in Amsterdam, Eindhoven, Utrecht, Rotterdam of Den Haag? Je zangdocent staat op lesgezocht.nl!
Wij wensen je veel succes tijdens je komende zangles!